Om oss

Som engagerar oss i kvinnohistorier

BOKMÄSSAN 17 OKTOBER

Om oss

Som engagerar oss i kvinnohistorier

BOKMÄSSA 17 OKTOBER
författare & jurist

Annika Andebark

kvinnors juridiska rättigheter | häxprocesser

Skrivglöden tog fart under en skrivkurs för Susanna Alakoski. När ett av de första protokollen från trolldomsprocesserna i Älvdalen dök upp tändes en eld. Protokollen väckte liv i det som var Andebarks kärnfrågor under hennes tid som advokat – kvinnors juridiska rättigheter. I mars 2020 gjorde hon författardebut. Att debutera under Covid-19 gav henne nya insikter om dagens digitala möjligheter. 

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
lektör & redaktör

Helena Hansen

genusfrågor | kreativt skrivande | skrivcoaching

Helena Hansen hjälper författare att vidareutveckla sina romaner och fackböcker i riktning mot att bli utgivna. Hela hennes yrkesverksamma liv har dedikerats åt olika typer av texter, och till grund för hennes arbete ligger en magisterexamen i kreativt skrivande, en genus- och postkolinalisminriktad Master i litteraturvetenskap och yrkesutbildning till lektör. Med kunniga ögon djupdyker hon ner i manus, utbildar i kreativt skrivande och agerar spökskrivare. 

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
hälsokonsult & digital moderator

Malin Lundskog

kreativitet | ödmjukhet | enegri

Hälsokreatör är det ord som bäst beskriver Malin Lundskog. Hennes främsta mål är att inspirera andra att leva och uppskatta ett hälsosamt liv. Med projektet Min perfekta kropp vill Malin Lundskog belysa de skeva ideal och påhitt som gör att vi inte älskar våra kroppar. Under 2021 kommer Malin ut med romanen Mariannes mirakel, som handlar om vikten av att kommunicera.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
kvinnohistorier, Kvinnohistorier
låtskrivare & folklorist

Anna Vild

konceptuell scenkonstkvinnohistorisk folkbildning 

Dansanta, poetiska och musikaliska uttryck utvecklades till att Anna sedan 2018 har släppt tre EP:s och ett fullängdsalbum som independent artist. Hon brinner för att bryta tystnaden kring häxprocesserna och att sprida kunskap om det som hände.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
författare & förläggare

Yvonne frank Månsson

medkänsla | jämställdhet

Redan på 80-talet startade Yvonne Frank Månsson eget företag som konsult och är utbildad utlandskorrespondent, hälsorådgivare samt kreativ producent vid Malmö högskola. Hon har även producerat stora kulturevenemang genom åren, med administration och marknadsföring som huvudsyssla och dessutom gett ut nio egna böcker. Nu förverkligar hon andras författardrömmar, med fokus på det goda ordet. Hennes mål är att värna om den fysiska boken, om medkänsla och respekt samt lyfta den medvetna, feminina skaparglädjen för samarbete, balans och förenande över alla gränser.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
kvinnohistorier, Kvinnohistorier
skribent, journalist & manusutvecklare 

Maria gabriella lücke

hållbarhet | mänsklighet

Att inte få ge, att inte få dela med sig av sina gåvor och talanger är mer smärtsamt än att inte ha fått det man tror sig behöva. Det anser Maria Gabriella Lücke. Hennes djupt personliga erfarenheter inom området har fått henne att förstå hur livsviktigt givande är för oss och för jorden. Till vardags skriver hon, coachar blivande författare och medietränar människor inför intervjusituationer

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
socionom

Johanna Willmark

kvinnohistorier | medvetliggörande

I sitt dagliga arbete fokuserar Willmark på att hjälpa individer till att bli trygga och att må bättre i sig själva, som socionom med fokus på traumabearbetning och som yoga- och meditationslärare. Men för att försöka förstå dödsdomen mot en trolldomsanklagad kvinnlig släkting 11 generationer tillbaka, räcker det inte att gå till botten av den enskilda individen. Den enskilda kvinnans historia måste ses som mer omfattande och komplex, vilket är vad Willmark verkar för i sitt författarskap. 

författare & poet

Carina Karlsson

litteratur | kvinnohistorisk folkbildning 

Nyfikenhet och litteratur som ett sätt att förstå någon eller något i förhållande till dess omgivning är vad som driver Karlsson i hennes författarskap. Hon gestaltar svårskildrade fenomen och verkar för att sätta ord på det mest ogripbara. I sitt senaste verk ger hon liv åt en av de sju kvinnor som halshöggs och brändes på bål på Åland under hösten 1666 och hur den avrättade kvinnan och hennes historia påverkade hennes efterlevande.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
Marknadschef, designer & jämställdhetskonsult

Ulrica Martinsdotter

jämställdhet | kreativitet

Lång erfarenhet av ledarskap, marknadsföring, varumärkesstrategi och jämställdhet ligger till grund för Martinsdotters nuvarande position som marknadschef och konsult. Som jämställdhetskonsult arbetar hon för att sprida kunskap om och uppnå större jämställdhet inom marknadsföring, kommunikation och ledarskap. Arbetet går hand i hand med de smycke hon designar – smycke för alla människors lika värde – att bära med stolthet och utan fördomar.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
kvinnohistorier, Kvinnohistorier
projektledare & föreläsare

Maryem Nasri

jämlikhet | antirasism | kommunikation

Hur kan individer förbättra sitt personliga varumärkesbyggande och hur kan företag öka sin synlighet? Det är frågor som Nasri har stor kunskap inom. Hon började som civilekonom. Idag är hon specialiserad på att planera och projektleda digitala aktiviteter med fokus på förändringsledning och onlinemarknadsföring.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
FÖRFATTARE & FÖRLÄGGARE

Maria Bielke von Sydow

kreativt skrivande | gripande berättelser

Driven av mottot just do it! började Bielke von Sydow ta sitt skrivande till nästa nivå. Som romanförfattare skriver Bielke von Sydow feelgood-romaner med teman som berör, och på scen i Poetry Slam handlar hennes rappa texter om vardagens dramatik och det tragiskomiska med att vara människa. Med sina två utgivna inspirationshandböcker och genom skrivkurser hjälper hon skrivsugna att utveckla sitt kreativa skrivande.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
museichef 

Desirée Kjellberg

maktstrukturerkvinnohistoria 

Avrättningsplatser, tortyr och kvinnors missöden genom historien är en given del av Kjellbergs vardag som museichef på Sveriges Fängelsemuseum. Hon arbetar för att fler blickar ska riktas mot samhällets baksida och för att få människor att tänka till och att se sin omvärld med nya ögon.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
släktforskare 

Torbjörn Näs

historia | häxprocesser

Torbjörn Näs har snart 40 års erfarenhet av släktforskning, har gjort forskningsuppdrag åt olika TV-program, har haft styrelseuppdrag inom olika släktforskningsförbund och håller kurser och föreläsningar kring släktforskning, kartforskning, DNA och Trolldomsprocesserna med mera. En fråga som väckt Näs engagemang är frågan om vem det var som anklagades och avrättades under häxprocesserna i Dalarna i 1669–1671. Nu, drygt 350 år senare har de personerna som anklagades kunnat identifieras och genom släktforskningen kan vi få en bild av vad de anklagade utsattes för. 

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
författare

Agneta Nyholm

häxprocesser | jämställdhet | hållbarhet  

Frågor kring jämställdhet, hållbarhet, livsstil och framtid har länge varit kärnan i Nyholm arbete. Med hennes senaste bok vänds blicken mot dåtid för att ifrågasätta hur kvinnohistoria har skildrats och framställts. Boken öppnar upp för diskussion kring huruvida de drev och övergrepp som många utsattes för under pågående häxprocesser verkligen är ett historiskt fenomen, eller om det går att dra paralleller till nutida kvinnohistorier.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
Lektör & författare 

CatRine Tollström

spännande historier | skrivteknik

Att utveckla texter är kärnan i Tollströms profession, både som manusutvecklare och lektör, och som författare. I hennes författarskap drivs hon av att fängsla läsare, att väcka spänning och att överraska. Temat går igen i samtliga av hennes utgivna böcker, oavsett det gäller handböcker i skrivteknik eller och i hennes skönlitterära thrillers. Som thrillerförfattare är hon publicerad på svenska, norska, danska och finska.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
kvinnohistorier, Kvinnohistorier
universitetsadjunk & lektör

Camilla Mollung

kreativt skrivande | lärande och kommunikation

Mollung har en kreativ penna i den ena handen och en akademisk i den andra. Nyfikenhet och en vilja att lära har drivit henne till att bygga upp en omfattande utbildningsrepertoar. Drivet och nyfikenheten stärker hennes arbete, både som lektör och som universitetsadjunkt på Jönköping University.

 

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
lektör, författare & illustratör

Anna-Carin Svanå

fängslande berättelser / skrivcoaching / skrivarkurser

Att Svanå brinner för bra berättelser märks genom hela hennes yrkesbana. Med utgångspunkt i en master i engelsk litteratur har hon arbetat med bland annat litteraturanalys i över tjugo år som gymnasielärare. Numera ligger fokus på att inspirera och vägleda andra författare att utveckla sitt skrivande och förverkliga din bokdröm genom arbetet som lektör, skrivcoach och skrivkursledare. Hon har gett ut en novellsamling för vuxna, några barnböcker, samt medverkat med illustrationer i andra författares böcker.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier
kvinnohistorier, Kvinnohistorier
författare & litteraturutvecklare

Peter Nyberg

litteratur | folkbildning

Nybergs krafter är inriktade på litteratur i allmänhet och poesi i synnerhet. I brist på ett modernt forum heltäckande om poesi grundade han tidskriften Populär Poesi. Idag skriver Nyberg litteraturkritik till tidskrifter, publicerar essäer, dikter och noveller och ger ut poesiböcker och essäböcker, parallellt med sitt arbete som litteraturutvecklare. Hans dikter är översatta till bengali, engelska och spanska, och han har själv översatt texter från engelska. 

kvinnohistorier, Kvinnohistorier

En bokmässa för alla

Den 17 oktober äger den andra bokmässan med fokus på kvinnohistorier rum. Den här gången kan du vara med fysiskt i Stockholm, Billesholm och Ystad. Digitalt har vi deltagare från Finland, Frankrike, Sydafrika och USA.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier

Skrivpepp

Har du skrivdrömmar? Låt en skrivcoach och författare hjälpa dig att uppfylla dem!

Kvinnohistorisk frukost

Vi tror på att lyfta fram individer som har gjort avtryck på sin omgivning och vill föra vidare inspirerande historier.

Därför bjuder vi varje vecka in till inspirerande samtal, där du bland annat får träffa författare som berättar om hur de lyfter fram historier om kvinnor.

kvinnohistorier, Kvinnohistorier